E-ITSPEA 14: Küberturvalisus

Täna räägime turvariskidest, täpsemalt öeldes ühest turvariskist, milleks on phishing ehk õngitsemine.

Kõigepealt, mis on phishing?

Õngitsemine on üks manipuleerimisründe vorme mida kasutatakse kasutaja andmete varastamiseks, mille hulka kuuluvad nii krediitkaardi numbrid kui ka sisselogimiseks kasutatud kasutajanimi ja parool. Seda teostatakse sedasi, et ründaja maskeerib end kui usaldusväärse isikuna ja palub avada emailist või sõnumist lingi mille taga siis võib peituda kas pahavara või katse kus inimene sisestab oma logimisandmed. [1]

Õngitsemine on tänapäeval üks suurimaid ja tavalisemaid meetodeid kuidas inimesi rünnatakse ja hetkel ka kõige efektiivsem meetod. Kahju tehakse enamasti rahaliselt, kuigi kui on tegemist organisatsiooniga siis võib see tuua kaasa ka mainele kahju.

Järgmiseks vaatame kuidas on võimalik kasutades Mitnicki valemit seda ohtu maandada.


Tehnoloogia

Tehnoloogia on üks oluline osa selle juures, et takistada edukat õngitsusrünnet, selleks võivad kasutuses olla erinevad rämpspostifiltrid, lisaks on hea kui sinu emaili klient suudab pildid ja muu ära blokeerida. Kindlasti on olulisel kohal ka viirusetõrje, sest vajutades võib juhtuda, et laetakse alla pahavara mille siis viirusetõrje enamasti kinni püüab.

 

Koolitus

Koolitus on õngitsuserünnaku juures kõige tähtsam osa. Kui kasutajaid korralikult koolitada siis on tõenäousus, et nad klikivad pahaloomulisele lingile märgatavalt väiksem. Organisatsioonide siseselt tuleks kindlasti tegeleda sellega järjepidevalt mitte ainult kord aastas või üleüldse ainult näidata ühte loengut kui inimene tööle tuleb. Ründajad on kavalad ja õpivad iga päev uusi asju, sama peaks tegema ka firmade töötajad ja inimesed üleüldse. Kui on piisav koolitus siis on suur tõenäosus, et isikuna või firmana ei lange sa õngitsusründe ohvriks.

 

Reeglid

Phishinguga on kindlad reeglid mida järgides on võimalik tuvastada kas tegemist on õngitsuskirjaga või mitte, on olemas "Ten telltale signs of phishing"[2] kus on välja toodud kümme reeglit mida järgides on üsna lihtne ära tunda kas tegemist on õngitsuskirjaga või mitte. Võid ju proovida võtta lahti mõne õngitsuskirja mis sul kuskil postkastis vedeleb ja vaadata kas mõni nendest reeglitest ka täppi läheb, olen enam kui kindel, et läheb.

Kokkuvõtteks võib öelda, et seda turvariski on kõige parem maandada koolitamisega, koolitada iseennast ja oma firma töötajaid. Seda tehes on väiksem tõenäosus, et langed sellise turvariski ohvriks.

 

Viited

 

1.     https://www.imperva.com/learn/application-security/phishing-attack-scam/

2.     https://www.thiel.edu/assets/documents/offices/information-technology/10_tell_tale_signs_of_phishing.pdf

 


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.