E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost - Erinevad viirused läbi ajaloo

Morris Worm 80ndad

1988. aastal kell 20:30 käivitati esimene ussviirus, mis kandis nime "Morris Worm". Viirus sai laialdast meediakajastust ja selle looja vahistati 1986. aastal asutatud "Arvutipettuste ja kuritarvitamise seaduse" põhjal. Rünnak sai alguse Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi arvutist ning esimese 24 tunni jooksul nakatus 6000 arvutit 60000-st, mis sellel ajal internetti ühendatud olid. Nakatusid Berkley', Harvardi, Princetoni ja paljud teiste ülikoolide arvutid. Uss oli suunatud ainult Unixi operatsioonisüsteemi kindlat versiooni kasutavatele arvutitele, kuid see levis laialt, sest omas mitut rünnakuvektorit. Ussviiruse tagajärjel ühtegi faili ei hävitatud, vaid selle ülesanne oli arvutid ja võrgud üle koormata. Rünnaku tagajärjel olid koolide infosüsteemid kasutamatud ja emailid ei liikunud mitmeid päevi. Ussviiruse looja ja rünnaku algataja oli Robert Tappan Morris, kes ei soovinud sellega halba, vaid see pidi olema ohutu eksperiment.
Üsna pea peale viiruse levimist saatis Morris emaili, milles ta vabandas ja edastas juhised kuidas viirus arvutist eemaldada. Kahjuks ei saanud enamus seda emaili kätte kuna viirus oli juba teinud oma töö.(1)

StuxNet 00ndad

StuxNet on ussviirus, mille kohta võime väita, et see oli esimene digitaalne relv. StuxNeti ülesanne oli rünnata Iraanis Natanzi tuumakompleksi. Seda levitati USB pulkadel ja kui viirus oli jõudnud arvutisse, otsis üles Siemens Step 7 tarkvara. Seda tarkvara kasutasid programmeeritavad loogikakontrollerid (PLC) tööstuslikes arvutites. Viirus uuendas enda lähtekoodi läbi interneti ja hakkas saatma hävitavaid käsklusi seadmetele, mida arvutid kontrollisid. Viiruse hävitustööst saadi teada alles siis, kui hävitustöö oli juba tehtud. (2)
Iraanis suutis ussviirus ära lõhkuda tsentrifuugid, millega eraldati isotoope uraanis. Sellega tahtis Iraan toota tuumarelvi. Natanzi tuumakompleksis lõhuti viirusega ära tsentrifuugid, millega eraldati isotoope uraanis ja seeläbi halvati võimekus luua tuumarelvi. (3)
Arvatakse, et ussviirus loodi USA ja Iisraeli poolt operatsiooni "Olympic Games" raames, mille ülesanne oligi rikkuda Iraani tuumatööstust. (4)

Anom 10ndad

Anom on FBI, Hollandi ja Rootsi politsei poolt koostöös loodud rakendus, mille abil 2021. aastal vahistati umbkaudu 800 kurjategijat 16 erinevas riigis. (5)
Rakenduse üks eripära oli, et selle käivitamiseks oli vaja kalkulaatori rakenduses sisestada mingi kindel kalkulatsioon. Näiliselt oli võimalik kustutada kõik sõnumid ära PIN-iga ning lisaks "kustusid" need samad sõnumid ka mingi aja vältel. (6)
Anomit reklaamiti krüpteeritud sõnumside rakendusena, mistõttu hakkasid seda kasutama paljud kriminaalid. Reaalsuses oli tegemist trooja hobusega, mille abil said erinevate riikide politsejõud näha kõike, mis rakenduses toimus. Kokku saadi kätte 27 miljonit sõnumit ja 2021. aastal kasutati neid kurjategijate kinni pidamiseks. See operatsioon on hetkel suurim ja edukaim küberjulgeoleku vallas. (7)

Viited:

1. https://www.fbi.gov/news/stories/morris-worm-30-years-since-first-major-attack-on-internet-110218 - Morris Worm
2. https://www.mcafee.com/enterprise/en-us/security-awareness/ransomware/what-is-stuxnet.html - StuxNet
3. https://www.wired.com/2014/11/countdown-to-zero-day-stuxnet/ - StuxNet
4. https://www.csoonline.com/article/3218104/what-is-stuxnet-who-created-it-and-how-does-it-work.html - StuxNet
5. https://www.justice.gov/usao-sdca/pr/fbi-s-encrypted-phone-platform-infiltrated-hundreds-criminal-syndicates-result-massive - Anom
6. https://www.vice.com/en/article/n7b4gg/anom-phone-arcaneos-fbi-backdoor - Anom
7. https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/800-criminals-arrested-in-biggest-ever-law-enforcement-operation-against-encrypted-communication - Anom

 


Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.