E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

 
Tänases blogipostituses kirjutan mida mina arvasin kirjatükist "How To Become A Hacker"[1]

Tegemist oli väga huvitava lugemisega ja ma usun, et seal oli kindlasti sees ka palju mis on oluline üleüldiselt, mitte ainult häkkeritele. Samas ei saa ma aga kõikide väidetega nõustuda ja kindlasti ei jaga ma sama mõtteviisi kui tema poolt kirjeldatud häkkerid. Võimalik, et tänu sellele ei saa ma end kunagi häkkeriks nimetada, aga mina jään truuks enda arvamusele.

Kõigepealt, mis või kes on häkker. Selle peatükiga tabas ta kohe kindlasti naelapea pihta ja tõesti sooviksin, et kõik inimesed loeksid seda ja saaksid aru, et häkker ei ole inimene kes lõhub või tegeleb halbade asjadega. Loodan, et "häkker" kui sõna saab endale väärilise tähenduse juba lähitulevikus.

Häkkeri mentaliteet, siin peatükis on tegelikult asju mille kohta võiks iga inimene midagi kaasa võtta, need ei peaks ainult häkkerite pärusmaaks jääma. Tänapäeva inimesed on väga laisad, mis on muutumaks suureks probleemiks, sest meil on meeletult palju probleeme mida lahendada ning kui inimesed viitsiksid nendega tegeleda oleks meie maailm juba hulka parem koht kus elada. Laisaks on meid teinud see, et enamus inimesi istub oma mugavustsoonis ja me inimkonnana oleme oma innovatsiooniga selle tekitanud. Me oleme viimase 50 aastaga tehnoloogias teinud meeletu hüppe ja kahju on näha, et selle potentsiaalist kasutatakse umbes sama palju kui keskmine inimene kasutab oma ajumahtu.
Üleüldiselt on see väga hästi kirjutatud ja kirjeldatud peatükk ning tunnen, et siit on palju õppida ka inimestel kes ei pürgi otseselt häkkeri staatusesse.

Baasteadmised häkkimisest on peatükk kus tõesti on palju õpetlikku ja huvitavat materjali. Programmeerimiskeeltega on tõesti sedasi, et mida rohkem sa loed ja kirjutad seda paremaks sa saad ning mida rohkem sa programmeerimiskeeli oskad seda lihtsam on sul midagi luua. Tooks n.ö tehnilistest oskustest välja ka selle, et häkkeritel on tänapäeval vaja kindlasti aru saada ja tunda andmebaase ja nende ülesehitust. Lisaks on hea aru saada ka riistvarast millega parasjagu tegeletakse.
Üks asi mis jääb ikkagi minule arusaamatuks on see, et miks surutakse peale nii palju UNIX laadseid OS-e. Autor väitis ka alguses, et häkker kui selline on inimene kes loob midagi, miks just on toodud välja ja kiidetud taevani UNIX-i operatsioonisüsteem. Kas inimesed kes kasutavad Windowsit ja loovad meeletult ägedaid ja olulisi asju ei saagi kunagi häkkeriks? See osa häkkerikultuurist jääb minule kahjuks arusaamatuks. Üleüldiselt oli jällegi väga hea ja huvitav peatükk ning siit on võimalik jällegi mitte ainult häkkeril midagi õppida, vaid meil kõigil ja eriti inimestel kes tegelevad IT-ga. Eriti hea on just see viimane lõik, keeleoskus on väga oluline ja väga hea tööriist, vahet pole kus sa oled või kellena sa töötad.

Viimane peatükk, häkkerikultuuri staatus. Tuntus on hästi oluline paljudes eluvaldkondades, ning saan aru miks ja kuidas on see oluline ka häkkerite jaoks. Mina olen häkkeritele ja inimestele kes jagavad oma loodut meeletult tänulik ja usun, et ka paljud teised tunnevad sama. Üleüldiselt on hea tava midagi jagada kui sa oskad, see mitte ainult ei tee sind heaks häkkeriks vaid teeb sind heaks inimeseks.
Siin peatükis palju juttu häkkerite kogukonna üksteise aitamisest ja üleüldiselt kuidas olla hea inimene. Tehnilise osa pealt minu jaoks kõige südamelähedasem või olulisem asi on see, et infrastruktuur on hooldatud ja paigas, läbi selle on väga palju lihtsam õppida ja asjadest aru saada.

Kokkuvõtteks võin öelda, et kuigi oli asju millest ma võib-olla ei saanud aru või kohe ei nõustunud siis see on väga hästi kirja pandud artikkel mis annab aimu millised inimesed häkkerid tegelikult on. Usun, et kui keegi kellel on halb eelaimdus häkkerite vastu loeb seda tükki siis vaatab ta seda kommuuni teise pilguga.
Lisaks lõpetuseks tahaksin mainida seda, et asjad ei tohiks alatiseks olla kivisse raiutud ja inimesed ning kogukonnad muutuvad ja arenevad, läbi selle oleme me arenenud ja areneme ka edaspidi väga jõudsalt edasi. Usun tegelikult, et ka häkkerite kogukonnal on oma vead mida saab ajapikku parandada.
Usun, et kuigi häkkereid peetakse halvaks siis mingi hetk suudavad nad maailmale näidata, et nad pole üdini halvad ja aitavad tegelikkuses maailma kõvasti arendada ja paremaks kohaks muuta.


Viited

  1. http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

 

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.