E-ITSPEA 3: Uue meedia head ja halvad küljed.

 

Kolmanda nädala postituses räägime uuest meediast. Kõigepealt, mis on üldse uus meedia? Techopedia veebisaidil on välja toodud järgmine lause: "Uus meedia on kõikehõlmav termin, mida kasutatakse enamasti elektrooniliselt, mille põhjuseks on arvutitehnoloogia kiire areng."[1]

Uus meedia hõlmab endas veebilehti, video/audio voogedastust, suhtlusvõrgustikke, võrgukogukondi, blogisid ja isegi e-maili. Võime võrrelda uut meediat ja vana sedasi: uus meedia on interaktiivne, vana meedia seda ei ole.[1]

Uue meedia põhiomadus on kahepoolne suhtlus. See tähendab, et sisulooja ja tarbija saavad vahetult suhelda, lisaks sellele on võimalus igal inimesel hakata sisuloojaks.

Kõige negatiivsem mõju vanale meediale on kindlasti see, et uut meediat on lihtsam tarbida, mille tõttu otsustavad paljud inimesed selle kasuks. Uue meedia mõju vanale meediale pole üdini halb, vana meedia loojad saavad kasutada uue meedia võimalusi, et oma äri kasvatada. Võime siinkohal võtta näiteks sotsiaalmeedia kanalid telesaadetele, läbi Twitteri, Facebooki või mõne muu lahenduse on võimalik kaasata uus kogukond vaatajaid.

Tänu tehnoloogiale saab vana meedia võimalusi kasutada igal pool ja igal ajal. Võtame näiteks traditsioonilise ajalehe, kindlasti on sinu lemmik paberajalehel olemas ka veebiväljaanne, kus on võimalik lugeda täpselt samu uudiseid ilma, et peaks kaasas kandma või olemas olema paberist versioon. Vajadusel saad välja võtta oma nutiseadme ja lugeda artiklit sealt, kas pole mitte mugav. 

Suures plaanis võime öelda, et uus meedia on pigem hea, kui halb. Tänu sellele saame me end asjadega kiiremini kurssi viia ja meil pole vaja oodata homset ajalehte, et teada saada mis täna juhtus. Samas tekib hästi palju mõttetut informatsiooni mis tegelikkuses sind ei puuduta ega täienda mitte kuidagi. Lisaks on ka informatsiooni üleküllus ja see, et valeinformatsiooni on väga lihtne levitada. Seetõttu peab olema väga tähelepanelik kus ja mida sa täpselt loed.

Viited:

1.     https://www.techopedia.com/definition/416/new-media

 

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.