E-ITSPEA 5: Jaga oma teadmisi

Tänases blogipostituses lahkame punkti number 6, Virgina Shea Netiquette reeglistikust. Punkt number 6 väidab järgmist: "Jaga oma teadmisi".[1]

Kõigepealt võib tekkida küsimus: "Miks ma peaksin oma teadmisi teistega jagama? Mis kasu ma sellest saan, kui teised seda ei tea või ei oska siis see teeb mind väärtuslikumaks."

Selline mõtteviis on väga vale lähenemine ja sedasi tehes ei jõua väga kaugele. Arvestama peab sellega, et isegi kui sa ei jaga oma teadmisi siis mingi hetk tuleb keegi ja teeb selle endale selgeks, see on ainult aja küsimus. Teadmiste endale hoidmine ei tee sind kuidagi väärtuslikumaks, pigem just vastupidi, sind nähakse inimesena kes ei soovi koostööd teha. Kui sa ei ole valmis koostööks, siis ei ole sa kellelegi peale iseenda väärtuslik.

Tulles lause juurde, et mis kasu on võimalik saada kui jagada teistega oma teadmisi. Vastus on, et väga, väga palju. Esiteks, jagades oma teadmisi toob kaasa selle, et sa õpid oma teadmisi paremini tundma ja saad neist palju rohkem aru. Võib juhtuda, et tuled mõttele, mis seda teadmist veelgi rohkem võiks edendada. Lisaks sellele juhtub oma teadmist jagades paratamatult see, et inimesed kellele see jagatud sai hakkavad arutama selle üle. Arutamise käigus võib tulla välja asju milleni sa poleks ise kunagi võib-olla jõudnudki ning sinu algsest heast ideest võib saada midagi väga head.
Siinkohal saan ka isiklikust kogemusest rääkida huviringi juhendajana. Jagades oma teadmist õpilastega sain ma nii palju huvitavaid ja häid mõtteid neilt vastu, mis tugevdasid ja arendasid mind juhendajana aastast aastasse. Tänu sellele võin öelda, et teadmiste jagamine aitas minu enda teadmistele meeletult kaasa.

Viimane punkt, "Miks ma peaksin oma teadmisi teistega jagama?". Kui eelmised lõigud sind juba ei aidanud siis üks asi, mis võiks sind veenma oma teadmisi teistega jagama on, et sinu heast teadmisest võib saada sinu järgmine äriidee, leides üles õiged inimesed ja jagades seda teadmist nendega. Läbi veebi võid kohata inimesi keda sa füüsiliselt ei kohtaks, ning kes jagavad sinuga sama mõtet ja ideed, lihtsalt teadmistest on puudu. Sellisel juhul oma teadmisi jagades on võimalik kokku koguda punt inimesi kellega saab muuta maailma, või teenida oma teadmistega raha. Kui midagi muud ei motiveeri, siis raha motiveerib inimesi alati.

Osad asjad, mis ma siia kirjutasin pole koheselt veebiga seonduvad. Võin aga julgelt väita, et tänane veebimaailm on pärismaailmale nii sarnane ning enamus nõuandeid kuidas käituda ja mida teha, mis kehtivad füüsilises maailmas kehtivad ka virtuaalses maailmas. Selle punkti kohta kehtib see veel eriti.



Viited:

1.     http://albion.com/netiquette/

 

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.