E-ITSPEA 6: Autoriõiguste reform

1.      Muutumatud moraalsed õigused
Tunnen, et siin punktis on neil õigus ja ma arvan, et keegi ei hakka sellisele asjale vastu vaidlema. Kindlasti on inimesi kes tahavad ja kindlasti on ka juba proovinud sedasi inimesi petta aga sellises punktis on väga raske seda korraldada. "Give credit where credit is due" peaks olema paljude organisatsioonide ja inimeste mõtteviis, seeläbi oleks meil palju lihtsam autoriõigustega tegeleda ja poleks nii palju erinevaid vaidlusi.
Üks asi mis viimasel ajal on võib-olla sellesse punkti toonud segadust on süvavõltsing ehk AI-d kasutades saab videos panna ükskõik kelle ükskõik mida rääkima. Näen, et see võib tulevikus sellele punktile halvasti mõjuda.

2.     Tasuta mitteäriline jagamine
Mina nõustun selle punktida, kuigi siin on mõni "aga". P2P failijagamine võiks olla legaalne kuigi seda sisu peaks siiski administreerima, kui meil kontrolli pole siis võib veebi sattuda väga palju asju mis tegelikult ei tohiks üldse ilmavalgustki näha. Olen täiesti nõus, et inimesed võiksid saada jagada faile ja dokumente omavahel ilma, et peaks kartma trahve või mingit karistust, kuniks see ei tee teose päris omanikule finantsiliselt liiga.

3.     20 aastat kaubanduslikku monopoli
Selles punktis on samamoodi tõetera sees, äriliselt autoriõiguste hoidmine nii kaua ei tasu mitte kellelegi ära, kuigi teose looja poole pealt ma saan täiesti aru miks see sedasi on. Kas kujutad ette olukorda kus sina oled artist ja 20 aasta möödudes keegi teine lihtsalt omastab su teose, sest see aeg sai otsa. Siin punktis peaks natukene detailsemalt asjad paika panema.

4.     Registreerimine 5 aasta pärast
Tegelikkuses tunnen, et seda aega võiks isegi lühendada. Muusikatööstuses on see eriti suur probleem kuna paljud muusikud tahaksid kasutada mingit meloodiat või osa kuskilt laulust, aga ei saada kätte kõiki omanikke. Kui inimene või organisatsioon kes omab teost ja tõesti tahab seda teost hoida siis pole ka probleem näiteks iga 2 aasta tagant seda uuendada. Siin punktis annaks ja võiks teha veel korrektuure.

5.     Tasuta näidised
Tasuta näidised peaksid olema iga asja osa, olgu selleks siis filmid, muusika, kunst või midagi muud. Läbi selle oleks võimalik väga palju arendada tulevasi põlvkondi artiste ning inimestel tekiks tahtmine rohkem asju luua. Muusikavallas on see asi juba kasutusele mingil määral võetud aga tunnen, et teised liigid peaksid ka sellega kaasa minema.

6.     DRM-i keelamine
DRM ehk Digital Rights Management on tekitanud palju vastukaja juba selle tulekuga, see siis tähendab seda, et igal organisatsioonil või asja loojal on võimalik luua enda seadused mida siis digitaalselt rakendada. Läbi selle saab ära keelata väga palju asju ja seeläbi suruda oma toodet kasutama täpselt nii nagu firma tahaks, kuigi paljudele ei pruugi olla see sobiv lahendus.
DRM on enamasti probleemiks videomängu tööstuses, ehk siis mängutootjatel on võimalik määrata mis platformil ja kus poes on võimalik seda osta. Selline asi pole mitte ainult hea tarbijatele vaid ka tegelikkuses tootjatele. Kui seda rakendada siis kaotatakse osa tarbijatest. See on punkt kus tuleks teha kõige suuremad muudatused.

 

 

Viited:

 

1.     http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

 

Comments

Popular posts from this blog

E-ITSPEA 9: Tuntud IT-juhid

E-ITSPEA 10: Kuidas saada häkkeriks

E-ITSPEA 11: Bitwardeni äri- ja arendusmudel.